lördag 24 februari 2007

Sås

Att göra en god sås är ungefär lika lätt som att köra upp kokt spagetti i arslet på en sårad wookiee, visste redan Luke Skywalker då han tränade till ninja master hos Yoda. Men här kommer några tips:

1) Inled dagen innan med att koka buljong på oxsvans, lök, kryddor och rotfrukter i 3-4 timmar. Använd en fittigt stor kastrull. Sila buljongen och låt den stå över natten i kylskåpet. Ta bort fettet som stelnat på ytan och låt buljongen sjuda ihop till en mustig fond i en kastrull tillsammans med ungefär lika mycket rödvin i minst fyra timmar. Ju längre den får koka ihop, desto mer smak men tyvärr också mindre fond. Det blir fittigt litet kvar oberoende av hur stor kastrull man börjar med.
2) Blanda fonden med litet tomatpuré, mera rödvin, litet konjak eller madeira, kryddor och låt koka till lämplig konsistens. Smaka av. Ploppa i litet färdig kalvfond på burk ifall såsen saknar stuns. Ifall såsen verkar litet sur pga tomatpurén, kasta i en nypa socker.
3) Tillred köttet, låt det vila och häll all köttsaft som köttet svettar ur sig i såsen, koka upp igen och smaka av en sista gång. Om du inte gör det, kommer såsen att smaka skit.

En dylik sås förtärdes ikväll till renfilé med ugnsbakade rotfrukter och klyftpotatis och satt som pitten i Greta. En flaska Valpolicella Superiore Zenato gjorde inte saken sämre. Som förrätt hade vi soppa på jordärtskocka och purjo, efterrätt var chokladkaka med hemlagad citronglass.

Inga kommentarer: