lördag 10 mars 2007

Lax med kål

Fisk, lök, kål och potatis i en synnerligen fet (ja, jag vet att man borde säga kunglig nuförtiden, men jag tänker säga fet ännu på min dödsbädd) kombination.

500 gram lax
250 gram förkokt pariserpotatis (finns i butiken)
250 gram vitkål
1 stor gul lök
2 dl vispgrädde
vittvin
hummerfond
dijonsenap
svartpeppar, salt, torkad dill, honung
1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 200 grader.

Hacka löken fint, hacka vitkålen i litet större bitar. Fräs löken och kålen i smör och olivolja på medelvärme tills de börjar bli genomskinliga. Salta och peppra. Häll över i en skål, blanda i grädden, en rejäl skvätt vittvin, 1 msk dijonsenap och 3/4 msk hummerfond. Rör om ordentligt, smaka av. Häll blandningen i en ugnsform.

Lystring rekryter! Använd vispgrädde. Jag vet att det finns folk som är frestade att använda diverse former av lättgrädde ("15% fett men lika gott!"), men sådan grädde är som cylonerna i Galactica. Dom ser ut som människor på utsidan men är onda på insidan. Don't do it. Lättgrädde is the path to the dark side.

Krydda laxbiten med salt, peppar och rejält med torkad dill. Lägg laxbiten försiktigt på kål- och gräddblandningen i ugnsformen och sätt formen i ugnen.

Fisken ska vara inne i ca 35-40 minuter. När det är 10 minuter kvar, stek pariserpotatisen i smör och olivolja, krydda med salt och peppar. När potatisen fått en snygg stekyta, pressa i en vitlöksklyfta, strö över torkad dill och klicka i litet flytande honung, rör om en kort stund och stäng av plattan. Hackad färsk persilja kan användas istället för dill.

Arrangera på stora tallrikar. Litet vårsallad med körsbärstomater, balsamico, svartpeppar och olivolja ger perfekt färgbalans med mörkgrönt och djuprött. Sedan behövs det antagligen ett par brödbitar för att få upp den sista av såsen från tallrikarna.

Inga kommentarer: